TEATRUL MUNICIPAL BAIA MARE
www.teatrulbm.ro


Jocul de-a vacanţa [opţiune 9]
după Mihail Sebastian


Ştefan Valeriu Matei Rotaru
Bogoiu Ionuţ Mateescu
Madam Vintilă Ioan Codrea
Corina Gabriela del-Pupo
Jeff Vlad Bîrzanu / Lucian Rus

regia   Radu Afrim
scenografia   9 Opţiune
costumele   Ioana Matei


data premierei: 20 ianuarie 2009
durata spectacolului: 1h 30’

Textul a fost cu totul tradus pe limba generaţiilor de azi, care au la fel de mare nevoie de "teoria jocului de-a vacanța, care e totuna cu jocul de-a fericirea" cât aveau și predecesorii lor. La fel ca pe vremea lui Sebastian, oamenii de azi au unsprezece luni pe an tot felul de urgențe, care nu le permit să-și amintească măcar cât e de important să fie fericiți. Iar spectacolul lui Radu Afrim le amintește cum să facă asta. Traducerea nu e făcută numai la nivelul limbajului, ci și în privința tipologiilor - felul în care sunt construite personajele e modernizat, actualizat, iar ele sunt trecute în registrul comic, cu tot cu bagajul de patetism din dotarea inițială.

Cristina ModreanuEste o lectură regizorală formidabilă, cum rar mi-a fost dat să văd la un text autohton: toate fac din Jocul de-a vacanţa un spectacol în care comicul, povestea de dragoste, tumba şi emoţia se amestecă irezistibil, fermecător, cuceritor, pe placul unor spectatori care altfel n-ar fi rezonat deloc la o astfel de „ofertă” textuală. Aşa, însă, Sebastian intră şi ca dramaturg în al treilea mileniu. Poate nu chiar cu un „fan-club” la Baia Mare, ca Radu Afrim, dar măcar ca un autor interesant, şi nu doar un „bau-bau” bătrân din manualul de română. Jocul de-a vacanţa se dovedeşte, pur şi simplu, o poveste veche pentru suflete noi. Tinerii spectatori băimăreni pot confirma asta.

Claudiu Groza 
 
Site realizat si administrat de MIV CONSULTING IT SRL, www.miv-computer.ro © 2014 | E-mail office@miv-computer.ro, Webmaster Ion Victor MINEA