TEATRUL DE STAT – CONSTANŢA
www.teatruldestatconstanta.ro


Titanic vals
de Tudor Muşatescu


Spirache Niculae Urs
Dacia  Diana Cheregi
Chiriachita  Ileana Ploscaru
Sarmisegetuza  Florina Diaconu
Gena Dana Dumitrescu
Traian Bogdan Bucătaru
Decebal Tamara Roman
Petre Dinu Cosmin Mihale
Stamatescu Adrian Dumitrescu
Rădulescu Nercea  Liviu Manolache
Procopiu Nicodim Ungureanu
Doica Maria Nestor
Servitoarea Liliana Barascu
Fotograful Florentin Roman
Batrânul  Gelu Ciobanu

regia   Cristian Şofron
decorul   Constantin Ciubotariu
costumele   Ema Gavrilă
ilustraţia muzicală   Lidia Danciu


data premierei: 21 iunie 2008
durata spectacolului: 2h 35’ (cu pauză)

Spectacolul reuneşte actori de primă mărime, în frunte cu un nume arhicunoscut publicului românesc, Nicolae Urs, actorul invitat avînd o prestaţie convingătoare în rolul omului de treabă Spirache, funcţionar onest la Primăria Cîmpulung, în anii ‘30, care doreşte să ducă un trai liniştit în sînul familiei. Este vorba despre o îmbinare de actori cu ani buni de experienţă, precum Nicolae Urs, Diana Cheregi, Liviu Manolache şi nume din noua generaţie, tineri cu poftă de joc, talentaţi, care construiesc împreună o echipă bine sudată, fără a se eclipsa unul pe celălalt. Interpretă a personajului Dacia, soţia lui Spirache, Diana Cheregi rămîne un exemplu pentru tînăra generaţie de artişti şi una dintre actriţele preferate ale constănţenilor. Aceasta a dat viaţă, cu talentul şi umorul său inegalabil, unui personaj complex, încadrat perfect în atmosfera micii burghezii de provincie, o Dacie feminină, frumoasă, aprigă, arivistă şi plină de haz. Scenele hazlii, înfruntările dintre personaje, uneori aprige, alteori emoţionante, au amuzat şi au ţinut publicul în tensiune pînă la ultimele minute de joc. Cu siguranţă că alegerea lui Cristian Şofron de a prezenta o piesă ca „Titanic Vals” în perioada post-electorală a fost cît se poate de potrivită, fapt dovedit de aplauzele călduroase oferite, la finalul piesei, de către publicul constănţean.

Graţiela Gheorghe


Piesa lui Muşatescu este locul de întâlnire a contrariilor: sinceritatea se ciocneşte de minciunile politice, pe măsură ce înverşunarea familiei Necşulescu întâlneşte rezistenţa morală a lui Spirache. Astfel, abisul dintre sfera dreptăţii şi cea a compromisului politic se adânceşte în mod evident. Interpretarea genială a lui Nicolae Urs a reeditat candoarea şi talentul maestrului Birlic, o adevărată instituţie a comediei, care a jucat, pentru prima dată, rolul lui Spirache Necşulescu în 1964. Asemănarea izbitoare nu a fost însă o piedică în calea originalităţii, actorul Nicolae Urs reconfirmându-şi talentul şi capacitatea de a deplasa trăirea scenică spre cea a publicului, transmiţând componentele marcante ale rolului lui nea ‘Spirache: sinceritate, naturaleţe, autenticitate, iubire, şi niciodată resentiment sau duşmănie. Opera lui Muşatescu, de mare actualitate prin tertipurile şi falsitatea politicii, a fost pusă exemplar în scenă de regizorul Cristian Şofron.

Violeta Pavelescu - Cuget Liber, 23 iunie 2008
 
 
Site realizat si administrat de MIV CONSULTING IT SRL, www.miv-computer.ro © 2014 | E-mail office@miv-computer.ro, Webmaster Ion Victor MINEA